FinFacts financieel

Korte financiële berichtjes met tips, informatie en handige toolsNieuwe pensioenwet jaar uitgesteld

Nieuwe pensioenwet 1 jaar uitgesteld

Het was de bedoeling dat de nieuwe pensioenwet op 1 januari 2022 in werking zou treden. Dit bleek toch te ambitieus. De ingangsdatum is daarom uitgesteld naar 1 januari 2023. Alles moet nu aangepast zijn per 1 januari 2027 in plaats van 1 januari 2026. Om te voorkomen dat pensioenen onnodig gekort moeten worden gelden de regels voor de versoepeling van de kortingsregels hierdoor (naar verwachting) ook in 2022.
Meer informatie over de nieuwe pensioenwet
Nieuwe pensioenwet 1 jaar uitgesteldBerg spaargeld breekt records in 2020

Berg spaargeld breekt records in 2020

Nederlanders staan bekend als spaarzaam en dat geldt zeker voor 2020. We spaarden toen namelijk 2 keer zoveel (42 miljard) als in 2019. Eind 2020 hadden Nederlandse huishoudens samen ruim € 487 miljard op hun betaal- en spaarrekeningen uitstaan. Vooral spaarvormen waarbij het tegoed eenvoudig weer kan worden aangesproken zijn populair. We sparen dus flink, maar we willen wel dat het geld beschikbaar blijft.
De oorzaken van de spaardrift zijn volgens De Nederlandse Bank vooral gerelateerd aan de coronacrisis. We kunnen er minder op uit en dat zorgt ervoor dat we meer over houden. Ook zetten we graag geld opzij, omdat de economische toekomst onzeker is.
Nieuwe pensioenwet 1 jaar uitgesteldGrote financiële problemen bij vroegtijdig overlijden kostwinner

Financiële situatie na overlijden

Recent onderzoek toont aan dat het erg verstandig is om de financiële situatie na overlijden van een van de partners onder de loep te nemen.
Het blijkt dat voor bijna 1 op de 2 huishoudens zonder verzekering het overlijden van een kostwinner tot grote financiële problemen leidt. Dit percentage is voor huurders zelfs nog hoger: 66%! Een belangrijke kostenpost hierbij zijn de woonlasten voor de huur of hypotheek. Dit geldt in het bijzonder wanneer de overledene de kostwinner is.
Het goede nieuws is dat u uw nabestaanden heel veel extra zekerheid kan bieden tegen een geringe investering.
Meer informatie in onze blog: Voldoende inkomen voor uw nabestaanden
Nieuwe pensioenwet 1 jaar uitgesteldHandige apps en tools

De Pensioenchecker

Een onafhankelijke en betrouwbare app die u in staat stelt om snel en makkelijk uw pensioen te checken. De app geeft u op een simpele manier antwoord op de belangrijkste vragen over uw pensioen, zoals: Hoeveel krijg ik straks? Wanneer krijg ik pensioen? Kan ik eerder stoppen? Kan ik mijn pensioenbedrag verhogen?
Naar De Pensioenchecker
Nieuwe pensioenwet 1 jaar uitgesteld

Handige tool voor zzp'ers

Bent of wordt u zzp'er, dan vragen geldzaken extra aandacht. Wilt u weten hoe u die goed kunt regelen? Deze handige tool geeft u tips die zijn afgestemd op uw persoonlijke situatie.
Naar Geldplan ZZP
Nieuwe pensioenwet 1 jaar uitgesteld