Laagste prijsstijging koopwoningen in 7 jaar

Bestaande koopwoningen waren in december bijna 3% duurder dan een jaar eerder.
Ten opzichte van november is er sprake van een daling van ruim 2%.
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

Bestaande koopwoningen waren in december bijna 3% (2,7) duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging bijna 5% (4,9). Het is de laagste prijsstijging jaar op jaar in ruim 7 jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Prijzen koopwoningen

Ten opzichte van november is de prijsindex bestaande koopwoningen in december met ruim 2% (2,3) gedaald. Dat is de grootste daling in 10 jaar. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vijf maanden op rij gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in december ruim 90% hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in december € 401.436.


Verkoop bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in december 21.336 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 4% meer dan een jaar eerder. In 2022 zijn 193.103 woningen verkocht, bijna 15% minder dan in 2021.


Laagste prijsstijging koopwoningen in 7 jaar

Wat doet de huizenmarkt?

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen met betrekking tot de huizenmarkt:


Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

  • Huis en hypotheek: wat verandert er voor u?
    Regelingen om uw woning te verduurzamen, schenken voor een eigen woning wordt (veel) minder aantrekkelijk. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw (toekomstige) huis en hypotheek.
  • Belastingvrij schenken voor eigen woning
    Geld schenken aan uw kind of kleinkind voor een koopwoning? U kunt alleen dit jaar nog gebruik maken van de vrijstelling van € 106.671. Vanaf 2023 wordt het bedrag van de vrijstelling fors verlaagd