FinFacts zakelijk

Korte berichtjes met (bespaar)tips, informatie en handige tools voor bedrijven en ondernemersLangdurig verzuim door werkdruk.
Een kostbaar probleem voor werkgevers.

Werkdruk belangrijke oorzaak langdurig verzuim

Het ziekteverzuim in Nederland steeg de afgelopen jaren flink. Een opvallende conclusie uit de meest recente cijfers (november 2022) is dat werknemers die niet kunnen werken in verband met werkdruk, twee keer zo vaak langdurig afwezig zijn (20 werkdagen of meer) dan werknemers die niet kunnen werken door andere klachten. Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld € 250 per dag. Voor bedrijven die herkennen dat hun werknemers kampen met werkdruk is het dus van groot belang om dit aan te pakken. De belangrijkste conclusies van het onderzoek:

  • De gemiddelde afwezigheid van een werknemer bij verzuim is 17 werkdagen.
  • Bijna 520 duizend werknemers (6,7 procent) van 15 tot 75 jaar noemden in 2021 werkdruk als belangrijkste reden voor hun laatste verzuim op het werk.
  • Deze werknemers waren twee keer zo lang afwezig van het werk vergeleken met alle werknemers die hadden verzuimd.
  • Werknemers die aangaven dat de reden voor hun meest recente verzuim werkgerelateerd was, met werkdruk als belangrijkste reden, waren gemiddeld 38 werkdagen niet inzetbaar.

Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.
Gratis tool
Hoe groot is het risico op een cyberincident in uw bedrijf?

Cybercrime

Cybercrime is een groot probleem voor steeds meer bedrijven. Vaak wordt gedacht dat kleinere bedrijven niet interessant genoeg zijn voor cybercriminelen. Helaas is het tegendeel waar. Ook kleinere bedrijven worden regelmatig het slachtoffer van cybercrime. Meer dan de helft van de cyberaanvallen in Nederland is zelfs specifiek gericht op het midden- en kleinbedrijf.

Welke risico's loopt u?

Wilt u weten of uw bedrijf gevaar loopt en wat u daaraan kunt doen? Vul dan deze online vragenlijst in. U hoeft slechts 11 vragen te beantwoorden om te weten welke risico's uw bedrijf loopt en welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u